HAM PROTEİN TAYİNİ

Protein, beslenmemizin önemli bir parçasıdır. Hayvanlar her aminoasiti sentezleyemediklerinden, temel ihtiyaçlarını gıda yoluyla almak zorundadırlar. Sindirimde hayvanlar yedikleri proteini serbest amino asitlere parçalayıp bunlarla yeni proteinler sentezler.

HAM YAĞ TAYİNİ

Bitki ve hayvan dokularında bulunan, suda çözünmeyen, eter, kloroform ve benzen gibi organik eriticilerde çözünebilen, mum, klorofil, yağ asidi ve yağda eriyen vitaminler gibi karmaşık kimyasal yapıda bulunan, yağımsı görünüşleriyle belirgin, havadan kolayca oksijen aldıklarından acılaşan ve bu nedenle birlikte oldukları diğer değerli besin maddelerinin tahrip olmasını hızlandırabilen yağ ve yağ benzeri organik bileşiklerin uzaklaştırıldıktan sonraki hali, yağın ham halidir.

NİŞASTA TAYİNİ

Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbohidrattır. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Bitki hücrelerinde nişastanın oluşumu plastid denen organellerde gerçekleşir. Nişasta suda çözünmez. Sindirilmesi hidroliz yoluyla olur, bu reaksiyonu katalizleyen amilaz enzimleri glikozlar arasındaki bağları keserler. Hayvan ve insanlar amilaz enzimlerine sahip olduklarından nişastayı sindirebilirler. Farklı tip amilazlar nişastayı farklı biçimlerde parçalarlar. Nişasta parçalandıkça dekstrin, maltoz ve nihayet glikoza dönüşür. Maltoz ayrıca maltaz enzimi tarafından da sindirilebilir

NEM TAYİNİ

Genelde etüvde kurutma yöntemi ile yapılmaktadır. Belli bir sıcaklık altında örnekteki suyun uçurulması ve ağırlık kaybından nem miktarının bulunması ilkesine dayanır. Örnekteki nem uçurulduktan sonra geriye kalan kuru maddedir.

ÜRE TESPİTİ

Soya gibi bazı baklagil tohumlarında ve bakterilerde bulunan, üreyi amonyak ve karbondiokside bazen de amonyum karbonata katalize eden bir enzimdir. Soya türevlerinde bakılır. Soyanın çiğ kalıp kalmadığını tespit edilmesine yarar. Üreaz testinde kırmızı rengin meydana gelmesi NH3 oluşumu nedeni ile Ph’ının yükselmesi sonucunda indikatör renginin ortaya çıkması demektir. REAKSİYON (NH2)2CO + H2O CO2+2NH3

BRÜT ENERJİ

Bir gram yem maddesinin tamamen yanmasıyla açığa çıkan ısı enerjisi varlığıdır. Yani, yemin kalorimetrede belirlenen yanma ısısının değerini ifade eder. Yemde mevcut enerjinin hayvan için kullanışlı olup olmadığı hakkında bilgi vermez. O nedenle de genelde kullanılmaz. Brüt olarak, yağlar enerji içerikleri bakımından karbonhidratlar ve proteinlerden daha fazla enerji içerirler. Proteinler de karbonhidratlardan daha fazla enerji içerirler. Yüksek enerji içeriği bakımından gözlenen farklılıklar bu maddelerin içerdikleri karbon ve hidrojen sayılarının oksijen sayılarına oranlarından kaynaklanmaktadır

HAM SELÜLOZ TAYİNİ

Bitkisel kaynaklı yemlerin iskeletini oluşturan bu madde grubu, geviş getirenlerin dışındaki hayvanlar için güç sindirilebilen hatta hiç sindirilemeyen, dolayısıyla sadece sindirim sistemini doldurup fiziksel tokluk oluşturarak onun normal çalışmasına katkıda bulunan lignin, selüloz ve hemiselulozdan oluşan bir grup görünümündedir. Lepper metoduna göre analizi yapılır. Yemin toplam ham selüloz içeriğini fraksiyonlara ayırmadan verdiği için hassas bir analiz değildir. Gerçekte, ham selüloz değişik yem değerlendirme sistemlerinde örneğin Amerikan sisteminde (NRC), ADF ve NDF olarak detaylandırılmaktadır.

HAM KÜL TAYİNİ

Bitki ve hayvan organizmaları gibi yemler de su ve kuru maddeden meydana gelir. Kuru maddenin büyük bir kısmını organik maddeler, geri kalanını ise inorganik maddeler oluşturur. Yem içerisindeki protein, yağ, selüloz, nişasta, şeker gibi besin maddeleri organik kısmı oluştururken; kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum, tuz (NaCl) gibi makro elementler ve demir, bakır, çinko gibi mikro elementler ise inorganik kısmı oluşturur. Yemin suyu uçurulduktan sonra kalan kuru maddeyi yaktığımız zaman geriye kül kalır. Kalan bu kül, yemin inorganik kısmı, yanıp uzaklaşan kısım ise yemin organik kısmı olarak kabul edilir.

HAM SELÜLOZ TAYİNİ

Bitkisel kaynaklı yemlerin iskeletini oluşturan bu madde grubu, geviş getirenlerin dışındaki hayvanlar için güç sindirilebilen hatta hiç sindirilemeyen, dolayısıyla sadece sindirim sistemini doldurup fiziksel tokluk oluşturarak onun normal çalışmasına katkıda bulunan lignin, selüloz ve hemiselulozdan oluşan bir grup görünümündedir. Lepper metoduna göre analizi yapılır. Yemin toplam ham selüloz içeriğini fraksiyonlara ayırmadan verdiği için hassas bir analiz değildir. Gerçekte, ham selüloz değişik yem değerlendirme sistemlerinde örneğin Amerikan sisteminde (NRC), ADF ve NDF olarak detaylandırılmaktadır.

METABOLİK ENERJİ HESAPLAMA

Sindirilebilen enerji içindeki bir miktar enerjide gerek idrar ve gerekse Metan gazı ile dışarı atılmaktadır. Kayıp olan bu miktarın sindirilebilir enerjiden çıkarılmasıyla geriye kalan enerjiye metabolik (metabolizabl = çevrilebilir) enerji adı verilir.

NET ENERJİ

Metabolik enerji ile ısı enerjisinin farkıdır. Net enerji, organizmanın yaşamını devam ettirmesi, ürün (et, süt, yumurta) verebilmesi ve mekanik iş için kullandığı enerjidir.

SİNDİRİLEBİLİR ENERJİ

Metabolik enerji ile ısı enerjisinin farkıdır. Net enerji, organizmanın yaşamını devam ettirmesi, ürün (et, süt, yumurta) verebilmesi ve mekanik iş için kullandığı enerjidir.

ADF NDF TAYİNİ

NDF (Neutral Detergent Fiber) hücre duvarının lifli karbonhidratlarını (selüloz ve hemi-selüloz), lignin, ligninleşmiş ve sıcaklıkla zarar görmüş bir kısım proteinleri ve silisyum içerir. Bu fraksiyon, yemin özgül ağırlığı hakkında da fikir veren iyi bir göstergedir. Sindirim sisteminin hacimsel kapasitesi dikkate alındığında, NDF değeri ile hayvanın yemi tüketimi hakkında da fikir sahibi olunabilir. ADF (Acid Detergent Fiber) ise NDF içerisinden hemi-selüloz çıkartılarak elde edilir. Bu nedenle bu fraksiyon, yemin sindirilebilirliği hakkında ve hayvanın enerji alımı hakkında fikir veren iyi bir göstergedir. Ayrıca sindirim üzerine çalışmalarımız devam etmektedir. Hammaddeler fabrikaya girmeden önce kamyon üzerinde değişik noktalarından numune alarak laboratuara gönderilir.Laboratuara gelen numuneler renk, koku, yabancı madde, yabani tohum ve hammaddenin kendisine özgü özelliklerini temsil etmeyen kırık ya da zarar görmüş tane içerip içermediği ve kimyasal analiz değerlerine göre değerlendirilerek, ARTI YEM kalitesine uygun olanlar kendilerine ait olan depolara stoklanırlar.Uygun olmayan hammaddeler ise RED edilerek geri gönderilirler.Böylece hammaddeler formüle edilmezden önce gerçek değerlerinde depolara stoklanarak ve zaman zaman depo içerisinde de güncel değerlerine bakılarak Formülasyon Uzmanlarımız tarafından rasyone edilirler.Bu işlem kalitenin birinci kısmını şekillendirirken,ayrıca üretim aşamasında üretilen yemlerde sahaya çıkmadan önce tekrar analiz edilerek uygun olanların sahaya sevk edilmesi için laboratuar bir kez daha devreye girer. Üretim hattından alınan yem numuneleri de değerlendirilerek uygun olanlar paketlenerek yetiştirici ve bayilerimize gönderilir. Tüm bunların dışında sahadaki gelişmeleri ve yeni ürünlerin gelişmelerini sağlamak adına da laboratuarımız titizlikle çalışmaktadır.

TOP