DOZAJLAMA
Dozajlama, yem yapımında kullanılan toplam dozajın büyük bir kısmını oluşturan tane yemlerin, yağlı tohum küspelerinin, değirmencilik yan ürünlerinin, vb. ana hammaddelerin harmanlanması işlemidir. Dozajlama işlemi, hammadde deposunun altındaki merkezi bir noktada bulunan ana dozaj bunkerinde, ilgili formülasyona göre her depodan ayrı ayrı gelen helezonlarla gerçekleşir.
MAKRO DOZAJ
Yemde kullanılan ve karışıma katılım oranları ana dozaj maddelerinden daha az olduğu için daha hassas dozajlanması gereken makro seviyedeki katkıların (tuz, mermer tozu, DCP, vb.) dozajlandığı ünitedir.
MİKRO DOZAJ
Yemlere mikron seviyede katılan, tartımın en hassas olduğu dozajlama ünitesidir. Vitaminler, mineraller ve maya gibi yemlere mikron seviyesinde katılan premikslerin dozajlandığı ünitedir.
DOZAJLAMA OTOMASYONU
İstenilen rasyona göre reçete belirlenir ve imalat planı üretilir. Belirlenen imalat planına göre ana dozaj, premiks ve likit katkıları reçete içeriğine göre harmanlanır. Karışım elemanlarının doğru oranlarda alınması için elemanlar, hızları ayarlanan taşıyıcılarla bulunduğu depolardan dozajlama ünitesinin altındaki kantara alınır ve böylece hatalı alım miktarları minimalize edilir.
Dozajlama işleminin tüm aşamaları kaydedilerek stok ve üretim bilgileri detaylı olarak raporlanır. Rasyonlardan gelen bilgileri direkt olarak harmanlama programına verebilmek için Brill dosya formatı entegrasyonu da mevcuttur. Üretim raporları da ERP sistemlerine entegre edilerek üretim bölümü fabrikanın diğer departmanları ile bağlanır.